Over ons


Het mens achter KMMA

Ik ben Yssette Kessen, 27 jaar oud en een paardenmeisje in hart en nieren. Vanaf kleuter af aan wilde ik een paard voor mijn verjaardag. Wonend in Amsterdam was dat natuurlijk een kansloos verhaal. Op mijn achtste mocht ik, na het behalen van mijn zwemdiploma's, dan eindelijk op paardrijden. Scharrelen op de manege was nog beter dan ik mij ooit had voorgesteld. Stallen mesten, drinkbakken schoonmaken, hoofdstellen vetten; ik deed het met liefde. Paardrijden bleek echter hele andere koek. Na een lelijke val, werd ik zeer angstig om te rijden en het duurde best lang voor ik daar overheen was. Met hulp van mijn instructeur leerde ik door mijn angsten heen ademen en ik wist direct wat ik later wilde worden. Paardrijinstructeur.

Helaas was de kans niet heel groot dat het beroep 'paardrijinstructeur' al mijn rekeningen ging betalen. Ik koos een veiligere carrière optie: Pedagogiek. Ik was in 2010 begonnen met boogschieten en in 2011 met boogschieten te paard, maar zo serieus was het allemaal nog niet. Ik vond het 'gewoon' leuk. 

Dat veranderde in 2016. Ik wilde mij voorbereiden voor een internationale wedstrijd in Hongarije, maar besefte mij heel goed dat ik daar veel meer voor moest trainen. Een eigen paard was er nog steeds niet. Ik schreef maneges aan met het verzoek of ik misschien bij hen mocht oefenen, maar het antwoord was eigenlijk altijd 'nee'. Stichting het Molenpaardje opende haar deuren wel! Ik mocht gebruik maken van Gypsy, één van de manege pony's en dat heb ik dan ook dankbaar gedaan.

Wanneer ik precies begon met lesgeven, is voor iedereen een beetje vaag. Wel heb ik in 2017 een KVK nummer aangevraagd om lessen te mogen geven. Dit deed ik op de manege paarden van het Molenpaardje. Dit begon heel kleinschalig, maar na wat promotie op Facebook werd het steeds een beetje drukker. Ik begon steeds meer manegepony's te trainen en deed veel cursussen op locaties. Omdat de manegepony's al op leeftijd waren, besloot ik in 2018 om de opbrengsten van de lessen te gebruiken om lespaarden te kopen.

Een droom die uitkwam! Eind 2018 had ik drie lespaarden, twee eigen paarden en een overvolle agenda! Zo mocht ik meerijden in het Archeon als de Grijze jager, was Bruno onderdeel van een theaterproductie en heb ik meerdere demonstraties mogen geven op Horse Event en Equiday. In 2020 startte ik mijn opleiding op de Freestyle Acadamy als grondwerk instructeur. In 2021 haalde ik mijn diploma en kon ik aan de slag met het begeleiden van nieuwe combinaties. 
Kessen - Moving Mounted Archery is echt passiewerk. Mijn ziel en zaligheid zit in de paarden, de lessen en de ontwikkeling van de sport. In de sport ligt veel nadruk op de samenwerking tussen mens en paard; het centaurgevoel. Er is ruimte voor ieder paardenras, ieder mens, iedere combinatie. Op de track is er rust en zijn wij allemaal vrij. Ik vind het fantastisch dit mee te kunnen geven aan mijn studenten. Waar je vrij bent kun je groeien en maak je vrienden voor het leven. 


De paardenkrachten

Bruno

Bonnie

Mara †2022

Sam †2019