Visie paardenhouden

Kessen-Moving Mounted Archery probeert haar paarden zo natuurlijk mogelijk te houden. Dat houdt in dat onze paarden bitloos gereden worden, geen hoefijzers hebben, onbeperkt hooi krijgen en zo vaak het kan buiten staan. In de toekomst hopen wij onze paarden 24/7 buiten te hebben. Niet alleen dat, KMMA focust op Centered Horseriding om meer gebalanceerd te kunnen rijden. Heb je vragen over onze visie of centered horseriding, stuur een mail naar info@kmma.nl of stuur een bericht via Facebook.Bitloos

Het bitloos rijden begon bij ons niet omdat we tegen het bit waren, maar omdat een bit niet nodig is bij onze sport. Tijdens het boogschieten rij je met je paard in een track. Je hoeft je paard nauwelijks tot niet te sturen, waardoor een bit een overbodig middel is.

 

Ondertussen zijn wij van mening dat een bit in een paardenmond helemaal niet nodig is en worden onze paarden standaard met een bitloos hoofdstel, touwhalster of neckrope gereden. Een bit zorgt ervoor dat een paard moeilijk kan slikken en kan wondjes veroorzaken in de paardenmond. 

 

Onze paarden kiezen zelf uit op welke manier ze gereden willen worden. Wij kijken met zorg naar hoe onze paarden reageren op de verschillende hoofdstellen en kijken naar alternatieven als het niet bevalt. Bon Ami had een paar pogingen nodig, maar reageert uiteindelijk goed op het Nalanta bitloze hoofdstel. Mara is nog steeds zoekende, maar lijkt vooralsnog goed te reageren op neckrope. Waar wij ook erg blij mee zijn is het feit dat Elize en Amelia nooit hoeven te ervaren hoe het is om een bit in hun mond te hebben.Geen hoefijzers

Onze paarden hebben geen ijzers onder hun hoeven. Een paardenhoef is levend en altijd in beweging. Met hun hoeven kunnen paarden hun omgeving voelen en klappen opvangen. Een hoefijzer houdt dit proces tegen. Daarnaast zorgen de nagels van de ijzers voor wonden in de hoef, waardoor de hoef ongezond wordt. Soms loopt een paard niet goed en vaak wordt er als oplossing een ijzer onder gezet. KMMA kijkt liever naar andere oplossingen, die beter bij het paard passen. 

 

Bij de komst van Elize was het zoeken naar een goede hoefsmid of bekapper erg belangrijk. Na lang zoeken kwam Yssette uit bij De Paarden Pedicure, een natuurlijke bekapper. Van haar leerde we een heleboel over hoeven en bekappen. Ondertussen heeft Yssette van de Paarden Pedicure geleerd om zelf de hoeven van haar kudde bij te houden en is ze zelfs naar een cursus geweest. Paard Natuurlijk

Wij willen dat onze paarden echt paard kunnen zijn. Dat houdt in dat ze kunnen rondlopen, onbeperkt kunnen grazen (of hooi eten) en samen staan. Helaas heb je in Amsterdam niet veel opties of ruimte. We doen ons best om het onze paarden zo goed mogelijk te maken.

 

Onze paarden krijgen onbeperkt hooi en  als het even kan staan onze paarden overdag in de paddock. In de zomer gaan ze 24/7 het weiland op, waar ze heerlijk kunnen genieten van gras, de kudde en vrijheid. 


Wij kijken ook naar hoe onze paarden zich voelen. Als zij aangeven dat er iets is, dan kijken we waar we ons moeten aanpassen of dat er iets is waar onze focus naar verlegt moet worden. Zo krijgen ze ook de tijd om op hun tempo dingen te leren en begrijpen. Om de gezondheid van onze kudde te waarborgen komt er regelmatig een bekapper, krijgen ze om het half jaar een behandeling van een osteopaat en jaarlijks een bezoekje van de tandarts.